Funksjoner.no

Hvilken uke er det?

Uke 1

Alle vet det, alle har hørt om det, men for mange av oss er det fortsatt ganske ukjent: kalenderuken. For å gjøre vondt verre, starter forvirringen på nytt hvert år: Det er første januar, derav årets første kalenderuke. Vel, det kommer an på. På hvor du er. Noen steder starter årets første kalenderuke med første januar og andre steder ikke. Eller rettere sagt i ikke i fire av syv tilfeller. Forvirrende? Det kan du vedde på! Men det er her du kommer inn for å fortelle deg noen av faktaene om kalenderuken.

NÅR BEGYNNER EGENTLIG ÅRETS FØRSTE KALENDERUKE?

I Europa er årets første kalenderuke uken som inneholder fire dager i det nye året. Hvis 1. januar tilfeldigvis er en tirsdag, starter årets første kalenderuke mandag 31. desember, fordi denne uken inneholder seks dager i det nye året (tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag og søndag). Hvis imidlertid 1. januar tilfeldigvis er en fredag, starter den første kalenderuken i årene mandag, 4. januar, fordi forrige uke bare inneholder tre dager i det nye året (fredag, lørdag, søndag).

ER DET EN OFFISIELL DEFINISJON FOR KALENDERUKEN?

Ja det er. ISO 8601, som spesifiserer mandag som den første dagen i uken.

GJELDER DEFINISJONEN FOR KALENDERUKKEN INTERNASJONALT?

Ja og nei. Mange land bruker denne tilnærmingen. Imidlertid starter ganske mange andre land, som USA, Canada, Mexico og Australia, uken sin på søndag. Dessuten starter den første kalenderuken alltid 1. januar, uansett hvilken ukedag dette tilfeldigvis er. I Midtøsten starter uken hovedsakelig på lørdag. Som i Nord-Amerika og Australia starter årets første kalenderuke med 1. januar, uavhengig av ukedag.